Grensoverschrijdend gedrag is een nog steeds (te) veel voorkomend probleem, ook in de sport. Dit heeft veel impact op de betrokkene(n), de organisatie/vereniging én op het sportplezier van iedereen die hierbij betrokken is. En daar willen we gezamenlijk wat aan doen. Want iedereen moet veilig en met plezier kunnen sporten.
Wat is grensoverschrijdend gedrag?
Grensoverschrijdend gedrag (GOG) in de sport is elke vorm van gedrag of toenadering, in verbale, non-verbale, digitale of fysieke zin, die:
Van grensoverschrijdend gedrag is in het bijzonder sprake wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende, sociaal onveilige of kwetsende situatie wordt gecreëerd. De ervaring van de sporter is daarbij leidend.
De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging of sportbond het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over, of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en hier met iemand over wil praten. Vertrouwenscontactpersonen bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. Iedereen kan bij een VCP terecht voor alles wat met veiligheid te maken heeft. Van niet lekker in je vel zitten, pesterijen in de kleedkamer, intimidatie, discriminatie tot aan misbruik. De vertrouwenscontactpersoon behandelt klachten inhoudelijk niet zelf, daarvoor zijn de vertrouwenspersonen (VP).
Naast vertrouwenscontactpersonen bij sportboden en verenigingen biedt NOC*NSF namens de gehele sport een landelijke poule van professionele vertrouwenspersonen aan. Vertrouwenspersonen zijn bedoeld voor persoonlijke begeleiding van slachtoffers, beschuldigden en andere melders die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag in de sport. Zij luisteren naar iemands verhaald en helpen met het zoeken naar mogelijkheden om de situatie op te lossen. De vertrouwenspersoon behandelt alle informatie vertrouwelijk en doet niets zonder medeweten van de betrokkene.
Sportservice Flevoland heeft een eigen vertrouwenspersoon in de persoon van Simone van der Bijl.
Vertrouwenspersoon voor een veilige Flevolandse sportomgeving
Het is belangrijk dat iedereen kan sporten en ontwikkelen in een veilige sportomgeving. Soms ontstaan er situaties waarin niet iedereen zich prettig voelt. Het kan lastig zijn om die situaties bespreekbaar te maken. Zo kun je het gevoel hebben gepest te worden of kan er sprake zijn van seksuele intimidatie, manipulatie/machtsmisbruik, fysiek geweld of overtredingen op het gebied van doping. In al deze gevallen kun je contact opnemen met onze vertrouwenspersoon Simone van der Bijl – ook als je twijfelt!
Meer informatie lees je hier of neem direct contact met Simone.
Aagje van Walleghem, voormalig topsporter, heeft aan der lijve ondervonden wat het is om je als (jonge) sporter niet veilig te voelen bij je sportvereniging. Het heeft haar een hele tijd en nog veel meer knip- en plakwerk gekost om er uiteindelijk sterker uit te komen. Zij hoopt dat haar verhaal een inspiratie is voor sporters en hun ouders: zie waar je grens ligt en nog belangrijker, durf hierover te praten. Met andere woorden, geef je grens aan! Aan de andere kant wil zij trainers, coaches en sportbonden laten beseffen welke belangrijke rol zij spelen in het leven van de sporters.
Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) is er dan ook voor iedereen in de sport die vragen of twijfels heeft of een melding wil doen. Sporters, trainers, bestuurders en vertrouwenscontactpersonen, maar ook bezorgde ouders en professionals, iedereen kan contact met CVSN opnemen.
Het Centrum Veilige Sport is onderdeel van NOC*NSF.
website CVSN