Nieuws

Milan Hoevens maakt zich klaar voor het wereldkampioenschap zeilen

Milan Hoevens (15) heeft zich geplaatst voor het WK zeilen in Argentinië. Deze vindt plaats van 5 t/m 15 december 2024 in Mar Del Plata. Milan debuteert op een WK, in 2022 zeilde hij al wel op een EK. Topsport Flevoland sprak met Milan in aanloop naar het wereldkampioenschap.

Milan, hoe lang zeil je al?
“Ik zeil vanaf mijn 7e, dat is inmiddels dus al 8 jaar. Mijn vader zeilde vroeger ook en toen ik mijn zwemdiploma had behaald zijn we een keer samen in de Optimist gaan zeilen. Ik vond dat zo leuk dat ik op zeil les mocht gaan bij Watersport vereniging het Bovenwater in Lelystad.”

Je bent ondertussen 15 jaar oud. Wat betekend dat in de sport?
"Ik zeil in de Optimist. De Optimist is de “jeugdklasse” waar je in mag zeilen t/m je vijftiende. Dit betekent dan ook dat het WK direct mijn laatste wedstrijd in de Optimist is en dit een hele mooie afsluiting van mijn tijd in de Optimist zal zijn.”

Hoe ziet een week er voor jou uit?
“Elk weekend zeil ik met de nationale selectie. Mijn trainingen vinden vooral plaats op groot water zoals het IJsselmeer de Noordzee bij Scheveningen en ook regelmatig op het Grevelingenmeer in Zeeland. Afgelopen winter heb ik ook twee keer een week in Spanje getraind en een week in Italië op het Gardameer.

Onder begeleiding van een fysiotherapeut doe ik één keer in de week kracht- en core training. Ik zit ook nog op voetbal en daar train ik twee keer in de week mee, de meeste voetbalwedstrijden ben ik niet aanwezig.

De dagen dat ik niet zeil, surf ik graag. Ik ben dus eigenlijk altijd wel met watersport bezig. Ik zit op school in Dronten door het vele en intensief sporten moet ik wel heel goed mijn huiswerk plannen. Dit geldt ook voor de toets weken en over het algemeen lukt dit heel goed. School werkt hier ook aan mee als er bijvoorbeeld toetsen verplaatst moeten worden. Ook houd ik rekening met mijn voeding tijdens de wedstrijd dagen en vooraf eet ik veel pasta.”

Over naar het WK! Kun je vertellen hoe een WK eruit ziet?
“We beginnen de dag met een voorbespreking met de coach, teamcaptain en de rest van het team ( 5 zeilers uit NL). Deze bespreking gaat vaak over het weer en de omstandigheden die ik kan verwachten. Meestal zijn er 2 races gepland per dag, maar het komt ook voor dat er niet gezeild kan worden omdat er geen wind of teveel wind is. Die races worden dan vaak op een andere dag ingehaald. We zeilen een IODA baan, dat zijn een aantal boeien waar we omheen moeten varen. In totaal zijn er vijftig landen vertegenwoordigd met 250 zeilers.”

Waar kijk je naar uit?
“De locatie waar we zeilen staat bekend om de harde wind en de hoge golven. Dat is juist waar ik naar uitkijk want door mijn leeftijd ben ik ook wat zwaarder dan de meeste zeilers en dit is in mijn voordeel.”

Hoe ziet de aanloop naar het WK toe er nog uit?
“Op 14 en 15 september neem ik deel aan het open Belgisch kampioenschap in Nieuwpoort. Eind oktober is nog het open Nederlands kampioenschap teamzeilen op de Loosdrechtse plassen en in de weekenden dat er geen races zijn train ik op de Noordzee bij Scheveningen en het IJsselmeer bij Medemblik.”

Kunnen we het WK ook ergens volgen?
“Via de event website zijn de races en de uitslagen te volgen. Dit kan ook live want ik heb een tracker in mijn boot.”

Tot slot heeft Milan nog een crowdfunding opgericht via het Yvonne van Gennip talentboek.
“De voorbereiding van de reis, het verblijf en deelname kosten erg veel geld. Dit moet allemaal zelf gefinancierd moet worden. Het is super als mensen mij willen ondersteunen en ik mede daardoor een mooie afsluiting van mijn tijd in de Optimist kan gaan beleven op het WK!”

Benieuwd naar de avonturen van Milan? Hij is ook te volgen op instagram.

Wij wensen Milan in ieder geval veel succes komende periode!

Milan Hoevens maakt zich klaar voor het wereldkampioenschap zeilen